TJ Sokol Svinov A (Ženy)

Z V3 V2 P1 P0 S B

VK Vratimov : TJ Sokol Svinov A 1:3 (-12, -15, 19, -20)02.04.2024

Sestava: Nahrávka: Janča O., Lucie H. Smeč: Pavla, Zuzka C. Blok: Helča, Hanka, Martina J.
Diváci: Bája

Náš předposlední zápas této sezóny sliboval skvělou hru, na kterou jsme dorazily v počtu 7 statečných a fanouškovskou základnu zastupovala Bája a její dětským hláskem fandění "Svině do toho" obstáravalo zvukovou kulisu celého zápasu.

Na úvod nám rozhodčí ukázal, že má žlutou i červenou kartu, což soupeřky správně vyhodnotily směrem k sobě a utkání se odehrávalo v mimořádně pohodové atmosféře. První a druhý set měl stejný průběh, začátek nám utekl, pak se nám podařilo dostat Lucku na servis, ta stáhla, popř. vyrovnala a následně jsme ujely o parník. Třetí set nám začal stejně, ale zde si to holky z Vratimova pohlídaly a dokázaly tento set získat na svou stranu. Před třetím jsem své spoluhráčky upozornila, že jednoduchý cukr v krvi mé dcery a jejich jediného fanouška ubývá a zítra musí do školky. Holky to vzaly zodpovědně a od začátku do konce jsme Vratimov k ničemu nepustily a 3 bludišťáci jdou zaslouženě za námi.

Holky díky, za skvělou hru a pohodovou partu.

Sepsal(a): Zuzka C.

TJ Sokol Svinov A : TJ Sokol Svinov B 3:1 (24, 20, -24, 23)20.03.2024

Sestava (domácí): Nahrávka: Zuzka, Janča O., Marcela Smeč: Jana D., Pavla, Zuzka C. Blok: Hanka, Martina J., Lucie H. Sestava (hosté): Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Marie, Helena
Diváci: Fanoušci: všichni a Arnošt

Domácí zápas s domácím "soupeřem", co více si přát? Snad jen, aby někdo vytáhl šampaňské a začaly jsme slavit. Šáňo vytáhla Maruška (krásné narozeniny) a mohlo se jít na to. Tedy i na hru, nejen na to šáňo.

Začátek zápasu se nám moc nevyšel, hned v úvodu se nám zranila Marci. To na úvod vskutku nepotěší.  Ale na druhou stranu to náš tým semklo a těsnou koncovku prvního setu jsme zvládly lépe. Ve druhém setu jsme si vybudovaly solidní náskok,  který jsme udržely. Za to třetí set patřil zcela zaslouženě holkám z béčka. Připoměly jsme si, že tie breaky,  narozdíl od minulé sezóny nehrajeme a je nutné čtvrtý set za kazdou cenu vyhrát. Což se nám povedlo a tři bludišťáci jsou naši.

Sepsal(a): Zuzka C.

Derby bylo jako vždy intenzivní. Bohužel ho hned ze začátku opět narušilo zranění áčkové Marcelky. Ta holka už asi dostane zákaz hrát proti nám! V zápase jsme získaly asi nejvíc uhraných bodů z celého jara, ale nebylo nám to nic platné. Tato solidní suma se na zisku bodu za zápas neprojevila. Těsné koncovky patřily Áčku a tak jsme si aspoň hezky zahrály. Zápasu se zúčastnila i Maruška, která už nejspíš zůstane pod horami a do Svinova už jezdit moc nebude. To nás mrzí, ale byla nám přislíbena drobná oslavička u Marušky na zahradě, což by mohla být alespoň malá náplast na vznik této volné blokařské pozice. Ano, znamená to zahájení náboru na post „Čínská zeď“ s povahou lehce roztržité pohodářky! Tak snad najdeme někoho podobně fajného, jako je Maru :).

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Svinov A : TJ Sokol Stará Bělá B 3:1 (-21, 18, 11, 17)06.03.2024

Sestava: Nahrávka: Zuzka, Kačka, Marcela Smeč: Pavla, Zuzka C. Blok: Helča, Lucie H.
Diváci: Divák a zápis Adéla B.

Už od prvního balónu byla jasné, že dneska to nebude zadarmo. Mladé a velice pohyblivé soupeřky statečně bojovaly o každý byť i zdánlivě ztracený míč, a my jsme si brzy uvědomily, že musíme zařadit vyšší rychlost.
První set soupeřkám vycházelo na co sáhly, bez bázně šly do každého útoku (klidně i 6 metrů od sítě) a v poli chytaly téměř každou naši smeč. Špatný příjem, nepovedená nahrávka a útok do zamezí v závěru setu znamenal odskok soupeřek na 3 body a následnou prohru 21:25. Už nejsme nejmladší a tak nám chvíli trvalo, než jsme se rozjely s cílem vyhrát a bez tie-breaku. Soupeřky postupem času ztrácely na přesnosti v útoku, my naopak přidaly a i to štěstíčko se přiklonilo na naši stranu. Další sety jsme si vždy na začátku díky podání dokázaly vytvořit několika bodový náskok (ve třetím setu dokonce 11:1), který jsme si dokázaly pozornou hrou v poli udržet až do konce a nakonec v zápase zvítězit.

Sepsal(a): Marcela
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Svinov A : TJ Sokol Stará Bělá A 3:0 (7, 14, 20)28.02.2024

Sestava: Nahrávka: Zuzka, Janča O. Smeč: Pavla, Marcela Blok: Hanka, Martina J., Lucie H.
Diváci: Zápis: Adélka

První set začal velice neobvykle a to s velkou výhodou na naší straně, protože soupeř musel začít hrát zápas s pěti hráčkami. Ta šestá se zdržela a než dorazila z "daleké" Poruby, stihly jsme vyhrát bezbolestně první set. Odpovídá tomu i počet bodů, který soupeř získal. Druhý a třetí set už družstvo za sítí nasadilo své obvyklé tempo se svou šestou posilou. Bylo vláčné, pomalé, nicméně i tak se jim podařilo nám vzít 14 bodů a postupně se rozehrávaly tak, že v třetím setu nám jich vzaly 20. Jejich pětka měla výborný servis, který nás chvílemi vyvedl z rovnováhy, ale naštěstí jsme se dokázaly vždy vytrhnout ze spárů "draka" a podání mu včas vzít.
V prvním setu nastoupila na blok Marťa, kterou vystřídala ve druhém setu Lucka a obě kvalitně obhájily svou pozici bez velké námahy nejen blokem, útokem, ale také zálivkami. Lucka je tam šikovně házela, aniž by musela složitě přemýšlet, vždy našla to správné místo, na které padly na ornou půdu.
Marci se odvážila odehrát dva sety i se svým zlobivým kolenem, výskok by jí mohl ublížit a tak šikovně umísťovala míč do zadních rohů prsty nebo smečí nebo šikovně lapila soupeře do pasti lstivými údery a podařilo se ji nasázet pár pěkných bodů. Musím poděkovat Adélce, která mě vždy příjemně překvapí svou přítomností, i když nemůže hrát vzhledem k bolavému rameni. Přišla jako podpora nejen při zápisu, ale také při rozehrávání, aby doplnila chybějícího sudého hráče a "rozcvička" tak měla smysl.
Musím ocenit naše šikovné nahrávačky, protože bez nich by si nezahrála ani jedna z nás. Já dostala pár šikovných nahrávek a tak se mi na smeči zalíbilo. Jedna parádní náhra padla i ve chvíli, kdy jsem zrovna smečovala ze středu a tak jsem si měla šanci připomenout, jaké to je na bloku ,-). 

Sepsal(a): Pavla

TJ Sokol Svinov A : TJ Sokol Poruba 3:0 (15, 17, 9)21.02.2024

Sestava: Nahrávka: Zuzka, Janča O., Marcela Smeč: Jana D., Zuzka C., Marcela Blok: Ráďa, Martina J., Lucie H. Bez pozice: Hanka

Při rozcvičování jsme si myslely, že už jsou na palubovce soupeře obě mužstva. Jelikož Poruba přijela asi ve 14 lidech. Dokonce během hry prostřídaly i libera. Ale jsou to velmi mladé hráčky a my jim vůbec nedaly šanci. První 2 sety jsme vždy uhrály svoje. Hodně zalívaly a i na bloku se naše holky blýskaly. Ale ve třetím setu za stavu 11:9 šla podávat Zuzka C. A Jana ji řekla ať to dohraje a ona to opravdu dopodávala. Občas ještě přešel míč k nám, ale to už soupeřky nevybraly. Hezký, příjemný trénink..

Sepsal(a): Jana D.
Rozhodčí: Ivan Štefek

VK Polanka nad Odrou : TJ Sokol Svinov A 0:3 (-16, -16, -15)13.02.2024

Sestava: Nahrávka: Zuzka, Kačka Smeč: Pavla, Zuzka C. Blok: Helča, Hanka, Martina J.

První zápas jarní sezóny ....musím nás všechny pochválit, další jen třísetový a cca jen hodinový zápas se soupeřkami, které byly v tabulce nad námi. I přes nějaké menší zádrhely, jakože se soupeřky do nás úplně netrefily nebo že jsme to hodily do toho štrikovaného nebo mimo akvárko atd., se hrálo v uvolněné a dobré náladě a to se pak odráželo i v samotné hře. A asi pomohla i taktika slepiček a jak trefně poznamenala Zuzka C. po druhém setu, stáhly jsme je jak králíčky :-). Nechyběli ani naši známí sázkaři, kterým jsme asi moc radosti neudělaly :-))

Holky, děkuji za hru, bylo to super. Těším se na příště!

Sepsal(a): Zuzka
Rozhodčí: Dalibor Lžičař

TJ Sokol Svinov A : TJ Sokol Bohumín 3:0 (15, 18, 17)07.02.2024

Sestava: Nahrávka: Zuzka, Janča O. Smeč: Jana D., Pavla, Zuzka C. Blok: Hanka, Martina J.
Diváci: Zapisovala Áďa

Na poslední odložený zápas zimní části přijely k nám z dalekého východu (promiň Jančo) holky z Bohumína. Jasné favoritky této sezóny, které zatím neprohrály zápas. Proti Sfiním, které se ale rozhodly si volejbal užít, zasmát se a mně udělat chuť na mou slavnou jednu pozápasovou plzničku.

Již při nástupu na kurt nám Janča O. sdělila naši novou strategii, obligátní na tři, přes to štrikované a trefa do akvárka, byla nahrazena: Vyhneme se kačenkám. A s touto inovací jsme nastoupily do hry. Hned od začátku jsme s ní slavily úspěch. Stav 7:2 byla studená sprcha pro naše soupeřky, které začaly tušit problém a náš oblíbený trenér „rozložím si svoje holky sám“ zareagoval time-outem. Na to bylo třeba ihned odpovědět, a tak Pavča poslala na druhou stranu balón z kategorie nechytatelných. Pohodlně jsme udržely náskok a dokráčely jsme k 25 bodům. Nejvíce nás podrželo podání a mizerný příjem soupeřek.

Před druhým setem jsme se dohodly, že žádná strategie typu: Povolit a přitáhnout, se konat nebude a zůstaneme u „Vyhneme se kačenkám“. Tedy kromě Marti, která se rozhodla pro sebe taktickou průpravu upravit na „Sestřel si svou kačenku“, a v jejím provedení toto slavilo jednoznačný úspěch. Janča D. usoudila, že nejlepší je zalít bohumínskou zahrádku a sázela tam jednu zalívku za druhou. Nešťastné pohledy soupeřek dávaly tušit, že strategie to byla správná. Ani tento set nenabídl žádné vzrušení a k překvapení Bohumína jsme si i tento vyhrály.

Před třetím jsme tušily, že Bohumín zabere. Nahrávačky Zuzka a Janča nám hodně důrazně připomínaly, že nesmíme za žádnou cenu usnout a nějaký čtvrtý či, nedej bože, pátý set nepřipadá v úvahu. Ale začátek nám utekl, stav 2:5 nebylo to, co jsme chtěly. Zato na druhé straně došlo k výraznému pookřání. Jak zareagovat? Jednoduše, vzít time-out, nechat soupeřky poslat balón do spodní pásky a pak dát 3 až 4 balóny jako přímé body z podání, což byla cesta, kterou nám ukázala Hanka. Tohle na druhé straně nevydýchal trenér, opět vzal time-out, což se ukázalo jako zcela zbytečné. My už byly tak rozjeté, že nemám nejmenší tušení, co by se muselo stát, abychom se zastavily. Stav na ukazateli byl však neúprosný, protože spolehlivě otáčela naše nehrající vedoucí družstva Áďa.

Tři bludišťáci jsou doma a my se těšíme na první zápas jarní sezóny, který odehrajeme v Polance za týden.

Holky díky za hru, bylo to skvělé!

Sepsal(a): Zuzka C.
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Svinov B : TJ Sokol Svinov A 3:1 (19, 17, -19, 15)08.11.2023

Sestava (domácí): Nahrávka: Veronika, Renata, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Helena Sestava (hosté): Smeč: Zuzka C., Martina J., Lucie H. Blok: Jana D., Hanka
Diváci: Ajky manža + děti + bratr + rodiče.

Konečně rozumný soupeř - Áčko nastoupilo v optimálním počtu 8mi hráček, věkový průměr srovnatelný (dobře, trochu nižší, než ten náš) - jde vidět, že jsou ze Svinova. To by mohlo mít parametry kvalitního derby! My jsme to však raději ještě pojistily hromadnou aplikací rtěnky. Očekávaly jsme tak, že naše výkony budou stejně zářivé, jako naše rty!

První dva sety tuto hypotézu potvrzovaly. Šlo nám hlavně podání a krásně jsme taky využívaly volného středového prostoru na hřišti „modrých“ sviní. Mírné zaváhání přišlo ve třetím setu, kdy se naše rtěnka evidentně rozmazala natolik, že již neplnila funkci spolehlivého oslňovače soupeřek. Áčko se tak chytlo šance a i za cenu nepříjemného zranění Marcelky se jim podařilo vyhrát. Ve čtvrtém setu jsme však opět začaly využívat tajných zbraní. Ajka smečovala ze všeho, co jí přišlo pod ruku (ikdyž byla nahrávačka), Marci se toho taky nebála. A když Helča vytáhla závěrečné prsty přímo do zadního rožku, byla naše výhra na světě! Červené svině (dle dresů i rtů) tak odjížděly spokojené, ty modré snad brzo vyléčí zranění, popř. do příště pořídí alespoň lesk na rty :).

Sepsal(a): Renata

V prvním setu na nás holky z Béčka vlítly a my se nestačily divit. Když už se nám útok povedl soupeřky byly všude. V druhém setu jsme se chvílemi dostávaly nadostřel , ale pak zase přišla šňůra útoku a my se neubránily. Ve třetím setu jsme sestavu pozměnily. Marcela šla na smeč a konečně set vyhrály, ale bohužel si při posledním smeči zranila koleno a po zápase odjela přímo na fakultku. Byly jsme z toho docela rozhozené a tak nám holky z béčka utekly hned na začátku o 7 bodů a my už ztrátu nedohnaly. Nejvíc nám chyběla souhra na bloku a naše útoky nebyly úplně účinné a béčko prostě bylo všude. Hlavně Marcelka ať je brzy zdravá.

Sepsal(a): Jana D.
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Svinov A : VK Vratimov 1:3 (-19, -23, 22, -19)01.11.2023

Sestava: Nahrávka: Marcela, Katka K. Smeč: Jana D., Adéla, Veronika, Lucie H. Blok: Helča, Hanka, Lucie H. Libero: Zuzka C.
Diváci: Verča, Malda

Na úvod - svou premiéru, i když krátkou, si na tomto zápase odbyla Verča Klímová, která si šla zkusit "šáhnout na míč". Vzhledem k jejímu předchozímu dlouhodobému zranění byla nasazena i pojistka, a to formou LIBERA, na které se dobrovolně přihlásila Zuzka. No, vzhledem k tomu, že Verča se v prvním setu na hřišti nakonec moc necítila a nechtěla riskovat, tak Verča i Zuzka hrály pouze v prvním setu.

Zápas s Vratimovem sliboval zajímavé utkání. A tak se taky stalo - všechny sety byly velmi vyrovnané, my i soupeřky jsme se rvaly o každý jeden bod. Nicméně naše "sviňské štěstí" nás pro tento zápas zradilo a přešlo k soupeřkám. Ať jsme se snažily jakkoli, nešlo to - každý námi odražený balon padal daleko za postraní čáry, mnoho našich servisů i útoků padalo do těsného autu, když už byl útok do hřiště, soupeřky se po něm vrhaly jako piraně po snadné kořisti. U takových míčů, kdy už to vypadalo, že už to prostě musí spadnout, ozvalo se v tuto chvíli již "ne-sviňské" štěstí, tedy štěstí soupeřek - všechny takové míče jakoby zázrakem vytáhly a třetím a většinou velmi přesným odrazem (ano, odrazem, ne úderem) nás většinou natolik zaskočily, že z toho byl přímý bod.
Lze však říci, že ačkoli jsme opouštěly hřiště jako prohrávající tým, tak s hlavou vztyčenou po opravdu velké bitvě.

P.S. Doufám, že se nám naše štěstíčko brzy vrátí.

Sepsal(a): Adéla
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Stará Bělá B : TJ Sokol Svinov A 1:3 (-20, -22, 24, -18)25.10.2023

Sestava: Nahrávka: Janča O., Kačka Smeč: Jana D., Adéla, Zuzka C. Blok: Jana D., Martina J., Lucie H.
Diváci: Verča, Malda, Véča a Bája: kotel Sfiní

Poslední venkovní zápas této sezóny jsme odehrály proti Sokolu Stará Bělá B, který je nováčkem v naší soutěži. Už úvod mě dostal, kdy jsem na hřišti soupeřek poznala své dvě bývalé svěřenkyně z minivolejbalu a dorazila mě Janča Opic, která mi na to sdělila, že už jsem stará, ale nevypadám. Díky Jani, máš to u mě.

Zápas se do stavu 2:0 a 17:7 pro nás odvíjel opravdu pohodově. Tempo bylo klidné, my příliš sebevědomé a v té chvíli druhá strana udeřila. Ano, již milý čtenáři tušíš, kam mířím, fakt jsme ten set prohrály a to 24:26, přiznejme si, že zcela zaslouženě. Účko, na druhé straně, nás svým podáním rozebralo na prvočinitele.

Před čtvrtým setem jsme si jasně řekly, že žádný tiebreak nebude, bereme jen a pouze 3 bludišťáky a fičíme dom. A jak jsme řekly, tak jsme i udělaly. Na kurt nastoupil tým z prvních dvou setů a po menší přetahované ve střední části hry jsme zabraly, soupeřky zmátly nečekaným střídaním a vyhrály.

Sepsal(a): Zuzka C.

TJ Sokol Stará Bělá A : TJ Sokol Svinov A 1:3 (21, -17, -14, -16)18.10.2023

Sestava: Nahrávka: Kačka, Marcela Smeč: Jana D., Zuzka C., Lucka K. Blok: Adéla, Hanka

Naše "nejoblíbenější tělocvična" na Jízdárně nás opět v prvním setu překvapila. A to byl asi jediný důvod, proč jsme první set prohrály. I když jsme prohrávaly 14:3. a dotáhly na 14:14!!  Koncovka setu patřila soupeřkám. Další set se vyvíjel přesně opačně. My vedly o 8 bodů, ale Bělá se vzchopila a naše chyby vedly, že jsme si musely hodně konec setu pohlídat. Ale poslední dva sety jsme hrály mnohem soustředěněji a vyhrály s přehledem.

Sepsal(a): Jana D.

TJ Sokol Poruba : TJ Sokol Svinov A 0:3 (-15, -18, -9)12.10.2023

Sestava: Nahrávka: Kačka, Marcela Smeč: Jana D., Adéla, Zuzka C. Blok: Helča, Lucka K.

První venkovní zápas této sezóny jsme odehrály proti Sokolu Poruba, který po rozpadu A, tedy zkušených, má pouze jeden tým, a to dravé mládí. V počtu sedmi jsme s úžasem sledovaly čtrnáct hráček na druhé straně, plus hráčky v „civilu“, které se už nevešly do zápisu a přišly fandit.

Zápas se odehrál v poklidném tempu, kdy největším vzrušením bylo střídaní na druhé straně palubovky. Trenér Poruby nám předvedl, že umí střídat a nebojí se toho. Tato skutečnost vynikla zvlášť v setu druhém, kdy kompletní šestka byla vyměněna tam a zpět, takže jsme si připadaly jak na Staromáku v pravé poledne a nové označení Poruby: Staromák, je definitivní.  My jsme oproti poslednímu vzájemnému zápasu změnily strategii a hrály vše na libero. Snažily jsme se hrát pestře, tvrdé smeče střídali ještě tvrdší zálivky. Zkoušely se také nové kombinace, třeba hrát trojku, když se zadní smečař teprve vracel na postavení. Popř. zvednout balón tak, aby spoluhráčka dokázala ocenit slova: „Máš to?“, pouze smíchem ze země. Ale ani tyto námi uměle vytvořené překážky nemohly zabránit zisku tří bludišťáků, které si zaslouženě odvážíme se Staromáku.

Sepsal(a): Zuzka C.

TJ Sokol Svinov A : VK Polanka nad Odrou 2:3 (27, -25, -26, 25, -14)04.10.2023

Sestava: Nahrávka: Janča O., Kačka, Katka K. Smeč: Adéla, Zuzka C., Marcela Blok: Helča, Pavla, Martina J.

Vítej sezóno 2023/2024 a jak jinak ji zahájit než oslavou narozenin naší zraněné lyžařky Lucky, kvalitním zápasem s holkami z Polanky, a navíc s navrátivší Pavlou na bloku a dvěma posilami: Marťou Jiráskovou, která k nám přišla vytunit blok z Poruby a Katkou Komárkovou na náhře.
Do prvního setu jsme nastoupily velmi aktivně a holky z Polanky jsme překvapily. Nás očividně také překvapila výhra prvního setu, kterou jsme se nechaly mírně uchlácholit. A tak se stalo nevyhnutelné, Polanka zabrala a vyhrála následující dva sety. Vzpomněly jsme si na naši předchozí sezónu a rozhodly jsme se, že tie break je vlastně prima a jdeme do něj. A opravdu po vyhraném čtvrtém setu došlo na rozhodující pátý. Zde jsme vůbec nezachytily začátek a po zásluze jsme jej prohrály.
Celý zápas proběhl po letní pauze velmi akčně, hra byla pěkná, svižná, prostřídaly jsme všechny možné formace a zápas v celých pěti setech jsme si užily. Snad jen do příště méně střídání.

Sepsal(a): Lucka K.